Importanta apei in organism

     Apa este introdusa in organism sub forma de bauturi impreuna cu alte alimente. In afara de apa pe care o bem, o cantitate de apa se formeaza in organism prin oxidarea diferitelor alimente.

     Poate credeti ca in momentul in care mancati paine, o friptura, o prajitura sau legume nu veti introduce in organism nici o picatura de apa. Acest lucru este gresit. S-a constatat ca prin completa oxidare a 100 grame de grasime se formeaza 107 grame de apa, din 100 grame de amidon se formeaza 55 de grame de apa, iar din 100 grame de albumina se formeaza 41 de grame de apa. Pe langa substantele hranitoare, alimentele contin o cantitate insemnata de apa. De regula fructele si legumele contin peste 90% apa, iar alimentele pe care le numim uscate (painea, carnea) contin intre 60 si 85% apa. Orice aliment contine o cantitate apreciabila de apa, in afara cantitatii de apa care se formeaza prin oxidarea alimentului respectiv.

     Apa din stomac si din intestine este transportata de sange in tot organismul si este retinuta de tesuturi. Rezerva de apa a organismului o constituie in special muschii si pielea datorita volumului lor. Pe langa acestea si celelalte organe si parti ale corpului omenesc au in compozitia lor o cantitate insemnata de apa (ficatul, creierul, plasma sanguina, celulele, plamanii)

     In mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri si jumatate de apa, dar uneori aceasta nevoie poate sa se ridice pana la zeci de litri. Intrebarea este: de ce e nevoie sa schimbam apa? Este limpede faptul ca apa eliminata trebuie sa o punem inapoi. Dar de ce sa o eliminam din organism?

     Rinichii au un rol foarte important: ei extrag din sange toate substantele nefolositoare sau daunatoare organismului, pe care acesta le-au adunat din tesuturi si organe, iar pentru a le elimina are nevoie de apa, care sa o inlocuiasca pe cea in care sunt dizolvate aceste substante. Apa se elimina din organism in primul rand prin rinichi (1 litru si jumatate pe zi). De fapt pierderea aceasta variaza intre 0,6 si 2 litri pe zi, in unele cazuri se pot atinge valori foarte mari. Astfel, in cazul anumitor boli, cum ar fi diabetul, pot fi eliminate cantitati uriase de urina (8-10 litri pe zi). Restul apei se elimina prin plamani, sub forma de vapori (400cm2), prin intestine (100-200cm2) si prin piele (500cm2).

     O mare parte din apa se pierde prin plamani. La caini, care sunt lipsiti de glande sudoripare, evaporarea apei se produce prin gura, prin plamani si prin caile respiratorii. La animale, aceasta pierdere a apei este sporita prin “gafaire”. In acest fel cainele reuseste sa faca fata vara la temperaturile ridicate.

     In cazul respiratiei accelerate, in timpul muncii sau a altor eforturi fizice, cantitatea de apa care se elimina prin plamani creste. Oamenii care muncesc in temperatura ridicata pot pierde pana la 6-10 litri de apa pe zi.

Starea si reglarea metabolismului apei

     Multi oameni si-au pus intrebarea de ce le este sete… Setea este semnalul lipsei de apa in organism. Celulele din diferite tesuturi ajung la un moment dat sa nu mai aiba destula apa. Acest lucru de intampla in special vara. Celulele anunta creierul despre lipsa apei iar la nivel cerebral informatia este prelucrata formandu-se astfel senzatia de sete, care ne obliga sa bem apa.

     Cat timp poate sa traiasca o vietuitoare fara apa? Aceasta variaza mult de la o specie la alta. Unele specii, cum sunt moliile sau serpii au o rezistenta buna la dezhidratare, la fel si camilele. Insa majoritatea animalelor, la fel ca oamenii, nu pot supravietui mai mult de 3 zile fara apa.

     Metebolismul apei este influentat de multe glande cu secretie interna (tiroida, glandele suprarenale, glandele genitale, pancreasul, ficatul), dar organul cel mai important care regleaza metabolismul apei este hipofiza (o glanda ce se situeaza sub creier).

     Scoarta creierului are un rol foarte important in reglarea introducerii, folosirii si eliminarii apei din organism. Ca organ coordonator scoarta creierului intervine in toate aceste procese.

     Astfel viata devine indisolubil legata de apa…

     Specialistii KineticRo Solutions va stau la dispozitie pentru consultanta in privinta alegerii statiei de tratare apa optime nevoilor dvs. https://www.kineticsolutions.ro/rezidential/

× Cum te putem ajuta?