Despre apa alcalina – adevar sau doar marketing

Conform campaniilor de promovare si vanzare, apa alcalina te energizeaza, te hidrateaza mai bine decat apa naturala obisnuita, previne aparitia problemelor digestive si chiar imbatranirea lenta.

Stiinta nu sustine aceste afirmatii, spune cercetator principal Beth Czerwony dietetician care activeaza in cadrul Departamentului de Cercetare-Dezvoltare al Clinicii Cleveland, Ohio: “Acesta poate fi un caz in care o eticheta falsa este pusa pe o sticla de apa „naturala” taxata dublu, iar oamenii vor sa creada ca merita mai mult”, spune doamna Czerwony in acest studiu https://health.clevelandclinic.org/2013/10/alkaline-water-dont-believe-the-marketing-hype/

Apa alcalina – explicata pe intelesul tuturor

Apa alcalina este produsa de un dispozitiv numit “ionizator” care modifica compozitia chimica a apei prin cresterea pH-ului.

“Ideea este ca un ionizator modifica nivelul pH-ului apei”, spune doamna Czerwony. “Acest lucru face ca apa sa fie mai alcalina si mai putin acida”. „Mai mult decat atat, comerciantii de ionizatoare pretind ca apa alcalina consumata in mod regulat lucreaza ca un antioxidant in organism prevenind deteriorarea celulelor din corp”.

De asemenea, comerciantii de ionizatoare revendica numeroase beneficii pentru sanatate prin consumul regulat de apa alcalina: digestia imbunatatita, incetinirea procesului de imbatranire, cresterea continutului de minerale al organismului si prevenirea pierderii de masa osoasa. 

Asemenea afirmații nu au fost testate in studii stiintifice controlate si chiar contrazic ceea ce ne spune in prezent stiinta despre organismul uman.

“Nu au existat studii empirice care sa arate ca apa alcalina are beneficii pentru sanatate”, spune doamna Czerwony. “Daca si cand vor exista, acestea vor merita discutate.”

Corpul tau o face mai bine
Daca nu suferiti de anumite afectiuni grave, cum ar fi: afectiunile renale sau respiratorii, organismul dumneavoastra mentine un echilibru sanatos al pH-ului pe cont propriu.

“Corpurile noastre sunt niste masini minunate. Daca exista un dezechilibru, corpul nostru are propriile modalitati de a le corecta. De exemplu, daca sangele dvs. devine prea acid, veti expira mai mult dioxid de carbon pentru a scadea nivelul aciditatii “.

De asemenea, atunci cand apa alcalina consumata ajunge in stomac, sucurile gastrice (acide) vor neutraliza alcalinitatea apei – un alt exemplu de echilibrare naturala a pH-ului din organism. Acest lucru face ca toate beneficiile prezentate in brosuri despre consumul apei alcaline să fie improbabile. Indepartarea echilibrului natural al pH-ului din corp prin consumul indelungat de apa alcalina poate provoca daune organismului  – in special prin eliminarea procesului digestiv natural.
“Extremele in ambele directii – prea acida sau prea alcalina – pot cauza probleme”, spune doamna Czerwony. “Corpul tau doreste ceva mai aproape de neutru si are modalitati de a-l atinge.”

Hidratarea este cruciala pentru sanatate, bineinteles. Cu toate acestea, deoarece studiile de cercetare credibile care sa sustina beneficiile apei alcaline lipsesc, doamna Czerwony recomandă consumul de apa naturala (plata). 
“Apa este grozava”, spune ea. „Doar bea. Nu o zeifica”.

× Cum te putem ajuta?