Concentratiile excesive de clor in apa ne pot afecta sanatatea, mai ales a copiilor!

Multe mamici sunt dispuse sa faca mari sacrificii pentru a proteja copiii de evetualele boli care au ca provenienta contaminantii fizico-chimici din apa. Iata ce pericole poate aduce concentratia mare de chimicale care se gaseste in apa de la robinet furnizata de statiile de tratare apa a municipalitatilor. Acest articol este dedicat clorului cu care se trateaza apa furnizata de municipalitati.

Cei mai multi oameni asociaza concentratia mare de clor din apa cu bazinele de inot; cu toate acestea, clorul este intotdeauna utilizat ca dezinfectant (si uneori ca agent de oxidare) in statiile de tratare apa. Facand parte din clasa derivatilor halogenati, clorul, este cel mai raspandit acid folosit pentru dezinfectarea apei cu rolul de a elimina contaminantii microbiologici (protozoare, bacterii, virusi sau alte organisme patogene) care ne pot afecta sanatatea. Din pacate, la fel ca multi alti halogeni, clorul prezinta cateva efecte secundare negative mai ales cand ne spalam sau consumam zilnic o astfel de apa contaminata.

 Stiinta din spatele riscului

La fel ca alti compusi dezinfectanti, clorul reactioneaza cu aproape toti compusii existenti in apa in mod natural. In urma reactiei, se formeaza trihalometani si acizi haloacetici. Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca fiecare dintre aceste substante prezinta asupra organismului uman un risc crescut de aparitie a cancerului, afecteaza rinichii, ficatul si sistemul nervos central. Atentie la clorul care se evapora din apa! Deoarece clorul are un punct de fierbere mult mai mic decat apa, acesta se evapora cu usurinta in timpul dusurilor si a bailor. Procesul de vaporizare, ii permite clorului sa ajunga cu usurinta in plamanii, de unde poate sa ocoleasca sistemul natural de filtrare a organismului si sa intre in fluxul sanguin.

Protejeaza sanatatea ta si a copilul de expunerea la clor. Iata cum!

Avand in vedere riscurile asociate expunerii oamenilor la concentratiile mari de clor din apa, mai multe comunitati au luat masuri de inlocuire a clorului ca dezinfectant in apa cu ozonul sau alte sisteme alternative. Insa, majoritatea statiilor de tratare apa municipale inca folosesc tratamentul cu clor pentru a distruge contaminantii microbiologici din apa.

Pentru parintii care locuiesc in zone in care alimentarea cu apa se face de catre municipalitate,  se recomanda montarea pe instalatia de apa a unui sistem de filtrare pe baza de carbune activ. Sistemele de filtrare apa Kinetico sunt ideale pentru uz rezidential si asigura eliminarea clorului, a cloraminelor si a altor contaminanti asociati furnizand o  apa sigura pentru intreaga casa. Pentru apartamentele la bloc sau alte tipuri de locuinte asemanatoare, se recomanda montarea la chiuveta din bucatarie a unei statii de osmoza inversa cu mai multe trepte de filtrare a apei. Pentru protectia microbiologica a apei, se recomanda montarea unui sterilizator apa cu lampa UV care elimina 99.99% din virusii si bacteriile comune din apa.

Pentru mai multe detalii despre produsele de tratare apa Kinetico, vizitati www.kineticsolutions.ro

 

× Cum te putem ajuta?