Clorinarea vs. sterilizarea cu lampa UV

Te-ai hotarat sa tratatezi apa furnizata in casa deoarece ai observat ca aceasta nu este chiar atat de curata precum sperai?

In majoritatea cazurilor apa este “dura” sau prezinta concentratii ridicate de fier, mangan si sulfuri. Aceste probleme pot fi tratate cu ajutorul unei statii de dedurizare, de filtrare sau mixte.

Dar daca apa este contaminata microbiologic, adica prezinta virusi, bacterii sau paraziti?

Virusurile patogene de tipul: E.coli, Giardia sau Cryptosporidium prezente in apa pot imbolnavi intreaga familie sau invitatii. Nu vei stii de prezenta acestor virusuri in apa pentru ca ele nu o coloreaza si nici nu ii dau un gust sau miros specific. In comparatie cu alti contaminanti, virusii si bacteriile din apa se modifica rapid, fiind influentati de perioadele de dezghet, ploi abundente, exploatarea terenurilor sau fisurarea foselor septice. De aceea, recomandam analiza periodica a apei provenite din puturi – cel putin o data pe an.

Autoritatile din domeniu recunosc atat clorinarea cat si sterilizarea cu lampa UV ca fiind metode eficiente de dezinfectare a apei. Tu ce alegi?

Vrei sa adaugi reactivi chimici in apa?

Sterilizarea cu lampa UV este un proces fizic de dezinfectie a apei, bazat pe trecerea apei printr-o sursa de lumina la o anumita lungime de unda. Astfel, nu sunt adaugati compusi chimici care vor reda apei un gust si miros specific si nu este necesara monitorizarea nivelului de chimicale pentru a risca sa ramaneti fara reactivi in timpul furnizarii apei.

Cat timp este necesar pentru intretinerea sistemelor?

Pentru a mentine sistemele in conditii optime de functionare cat mai mult timp, uneori este nevoie sa aloci timp pentru intretinere.

In cazul sterilizatorului cu lampa UV, intretinerea sistemului este simpla, fiind necesara doar inlocuirea anuala a lampii UV si curatarea carcasei de cuart. In unele cazuri este necesara curatarea carcasei de cuart la fiecare 3-4 luni, doar atunci cand parametrii fizico-chimici ai apei de intrare in sterilizator nu sunt  tratati in prealabil, sau atunci cand nu sunt indeplinite recomandarile producatorului.

In cazul statiei de clorinare apa, pe langa timpul petrecut pentru monitorizarea si reumplerea sistemului cu reactivi, este necesara curatarea echipamentului de doua ori pe an si verificarea acestuia pentru a identifica posibile semne de coroziune.

Exista constrangeri privind spatiul de instalare?

Procesul de clorinare are nevoie de minim 30 de minute pentru a actiona si din cauza timpului de reactie necesar, de cele mai multe ori se recomanda montarea unui vas de stocare apa (va tampon). Prin comparatie, dezinfectia apei cu lampa UV are loc instant  la simpla trecerea a apei prin sterilizator – astfel sistemul de sterilizare cu lampa UV are nevoie de spatiu minim de instalare. Se recomanda montarea acestuia pe perete, ca ultima metoda de tratare a apei (dupa etapele preliminare de filtrare, dedurizare, deferizare sau demanganizare).

Cat vrei sa investesti pentru tratarea apei?

Pentru dezinfectarea apei prin sterilizare cu lampa UV vei avea nevoie de sistemul UV si cateva echipamente de filtrare preliminara. De exemplu, daca apa bruta este calcaroasa, vei avea nevoie de un dedurizator ce trebuie montat in amonte pentru a preveni depunerea calcarului pe teaca de cuart a lampii UV.

In cazul dezinfectarii apei prin procesul de clorinare, vei avea nevoie de o pompa de dozare, vasul de stocare reactiv si, asa cum am mentionat anterior, de un vas pentru stocare apa (vas tampon), a carui capacitate depinde de consumul de apa / numarul membrilor familiei. Pentru performante optime, se recomanda utilizarea unui mixer static in vasul de stocare apa. Adaugand mai mult reactiv in apa poti oxida fierul si manganul, insa vei avea nevoie de o etapa suplimentare de filtrare dupa vasul de stocare. Tine cont ca pentru dedurizare apei vei avea nevoie de montarea unui dedurizator. In cele din urma, se recomanda montarea unui filtru cu carbune activ pentru a retine clorul liber rezidual, eliminand astfel gustul si mirosul neplacut din apa cauzat de acesta.

Exista riscul de contaminare cu o apa dezinfectata anterior?

Microorganismele de tipul: Gyardia  si Cryptosporidium, cauzatoare de boli, se regasesc in apele de suprafata si provin din fecalele animalelor. Acesti contaminanti pot ajunge in apa subterana prin intermediul unui dezghet brusc sau a precipitatiilor abundente. Aceste protozoare – asa cum sunt ele cunoscute – pot trai in apa pentru o perioada mare de timp, pana cand gasesc o noua gazda – de exemplu, atunci cand este consumata apa contaminata. Sterilizarea apei cu lampa UV este extrem de eficienta in eliminarea acestor microbi periculosi, in timp ce clorinarea NU!

Clorinare vs. sterilizare cu lampa UV – avantaje si dezavantaje

Metoda de tratare Avantaje Dezavantaje Intretinere
Sterilizare cu lampa UV Nu necesita reactivi chimici

Usor de instalat

Eficienta in eliminarea Cryptosporidium si Giardia

Nu modifica gustul sau mirosul apei

Necesita pretratarea apei (prefiltrare sedimente si dedurizarea apei daca este cazul)

Anumiti virusi necesita o putere mai mare a lampii UV (doza ridicata de UV)

Inlocuirea anuala a lampii UV

Ocazional, este necesara curatarea sau inlocuirea carcasei de cuart.

Clorinare Reduce anumite gusturi si mirosuri neplacute din apa

Asigura dezinfectie reziduala

Ajuta la eliminarea fierului si manganului din apa prin oxidare

Necesita depozitarea/ utilizarea reactivilor chimici nocivi

Necesita monitorizarea continua a nivelului de clor

Ineficient in eliminarea protozoarelor Giardia si Cryptosporidium

De cele mai multe ori necesita adaugarea unui vas de reactie (vas tampon)

Necesita instalarea sistemului de catre personal calificat

Modifica gustul si mirosul apei, datorat urmelor de clor liber rezidual

Apa devine puternic coroziva

Se pot forma produsi secundari extrem de periculosi pentru organismul uman

Necesita regulat verificarea de piese lipsa, slabite sau uzate

Necesita curatarea de doua ori pe an a intregului sistem

Necesita curatarea tuturor pieselor care prezinta urme de corodare

Necesita reumplerea regulata a rezervorului de reactivi chimic

Necesita curatarea injectoarelor infundate din pompa de dozaj

× Cum te putem ajuta?