4 moduri de a economisi apa la dus

Desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare), resursele de apa au ramas aceleasi si din acest motiv ar trebui sa fim responsabili cu rezervele de apa de care dispunem.

O cantitate mare de apa este consumata atunci cand facem dus (aproximativ 60 litri/dus de 8 minute), fiind considerata a treia sursa majora de consum dintr-o gospodarie, dupa toaleta si masina de spalat. Este de retinut ca nu am luat in calcul situatia in care am opta pentru o baie in cada, unde consumul ar fi in medie de 130 de litri.

Cu toate acestea, putem reduce consumul de apa, minimalizand impactul asupra resurselor de apa si reducand factura de utilitati, daca luam in considerare cateva ajustari simple la rutina de dus:

1. Instalati un cap de dus cu flux redus

Instaland un cap de dus cu debit redus, puteti economisi pana la 50 de litri la fiecare 10 minute, aproximativ 40% din apa utilizata la dus. Majoritatea capetelor de dus cu debit redus au un debit de 9,5 litri pe minut, in timp capetele de dus normale au un debit de 20 litri pe minut.

2. Cronometrati timpul petrecut la dus

Este intr-adevar relaxant sa stai sub dus, dar cu cat stai mai mult acolo, cu atat mai multa apa consumi. Unii oameni considera ca este util sa asculte muzica si sa-si limiteze timpul de dus la lungimea unui cantec, ceea ce nu este tocmai indicat. Incercati sa folositi dusul eficient.

3. Stocati apa

In timp ce asteptati ca apa de la dus sa atinga o temperatura confortabila, o cantitate mare de apa se pierde la canalizare. Puneti o galeata in dus pentru a stoca acea apa, pe care ulterior o puteti folositi pentru curatenie sau la udatul florilor.

4. Inchideti robinetii

Inchideti dusul dupa ce va sapuniti si reporniti-l atunci cand vreti sa va clatiti. Cu un dus de doar 4-5 minute veti economisi pana la 1.000 de litri de apa pe luna. De asemenea, opriți apa in timp ce va samponati, reusind sa salvati astfel pana la 150 de litri pe luna.

Ganditi-va la o utilizare inteligenta si eficienta a apei ori de cate ori este posibil. Facand acesti pasi mici in timpul dusului, veti face un pas mare spre conservarea apei.

× Cum te putem ajuta?