Sfaturi privind achizitionarea unui dedurizator pentru tratarea apei

Acest articol se adreseaza celor care se confrunta cu apa dura (calcaroasa) si care doresc sa rezolve problema prin achizitionarea unui dedurizator sau a unei statii de dedurizare apa. Sunt cateva lucruri simple de care trebuie sa tineti cont pentru a alege ceea ce va trebuie:

  1. intre dedurizator si statie de dedurizare nu exista nicio diferenta. Sunt pur si simplu sinonime.
  2. verificati daca dedurizatorul pe care doriti sa-l achizitionati face fata duritatii apei dvs. De exemplu, un dedurizator cu 18-20 litri rasina poate face fata la o duritate de maxim 40 grade germane. Prin urmare daca apa dvs are o duritate mai mare, pur si simplu echipamentul nu este adecvat.  
  3. daca ati gasit dedurizatorul potrivit duritatii apei dvs., dati o cautare pe google pentru a gasi cel mai mic pret. Majoritatea producatorilor colaboreaza cu mai multi dealeri locali ale caror preturi difera. De asemenea, puteti incerca negocierea cu mai multi pentru a obtine cel mai bun pret.
  4. nu cumparati pe de site-uri obscure, care nu au un portofoliu minimal de clienti, un numar fix la care sa raspunda, cu angajati care nu stapanesc domeniul din punct de vedere tehnic. De exemplu, puteti intreba care este diferenta dintre gradele franceze si cele germane? Este stiut faptul ca aceste unitati de masura a duritatii apei sunt cele mai utilizate in industrie. Raspuns: 1 grad german = 1,78 grade franceze.
  5. analizati din punct de vedere tehnic dedurizatoarele mai multor producatori. Acesta este un lucru foarte important deoarece exista mari diferente de calitate intre ele, chiar daca principiile de functionare sunt relativ similare.

Criteriu I: Dedurizatorul functioneaza sau nu cu curent electric?  

Da, sa nu va mire ca exista si dedurizatoare non-electrice. Cu totii le stim pe cele electrice, cu panoul acela de comanda in care setam duritatea, ora la care sa se faca regenerarea (curatarea) rasinii etc. Si trebuie sa recunoastem ca dedurizeaza suficient de bine apa incat sa nu ne facem probleme. Dar, daca nu sunteti un pasionat in ale tehnicii si doriti un dedurizator pentru apa dvs la care sa nu fie nevoie sa va prindeti urechile in setari, atunci dedurizatorul non-electric este solutia. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa puneti sare in vasul care prepara saramura (aceasta fiind folosita la curatarea rasinii atunci cand s-a incarcat cu calcarul din apa). De asemenea, daca doriti sa instalati dedurizatorul intr-un mediu cu umiditate ridicata, va recomand o statie de dedurizare non-electrica pentru ca, la celelalte, umiditatea poate deteriora rapid circuitul din panoul de comanda al dedurizatorului.

Criteriul II: Cata sare consuma lunar?

Acest criteriu este foarte important mai ales pentru faptul ca sare este principalul consumabil in functionarea dedurizatorului dvs. Iar aici performantele producatorilor chiar difera substantial. De exemplu, la o duritate de 20 grade germane, consumul de sare pe fiecare metru cub de apa tratata poate varia intre 0,7 kg si 5 kg sare tablete, in functie de sistemul de dedurizare si producator.

Criteriul III: Ce tip de dedurizatoare consuma mai putina sare? 

Acest criteriu vine cumva in completarea raspunsului la criteriul precedent. Consumul de sare depinde in principal de doi factori: gradul de inovare si configuratia simplex/duplex a statie de dedurizare. In ceea ce priveste gradul de inovare, sunt unii producatori care au adoptat regenerarea/curatarea rasinii din tancul de dedurizare in regim contracurent (de jos in sus). Argument: deoarece in procesul de dedurizare, apa bruta trece prin patul de rasina de sus in jos, este firesc ca partea superioara a patului respectiv sa fie mai incarcata de ioni de calciu si magneziu (simplu spus, de calcar), in timp ce partea inferioara sa fie incarcata mai putin. Astfel, devine mai usor dedurizatorului sa curete rasina de jos in sus, adica de la mic la mare. Celalalt criteriu este daca sistemul este cu un singur tanc de rasina in care se dedurizeaza apa bruta sau cu doua tancuri ce functioneaza alternativ. Daca vorbim de dedurizator cu un singur tanc (de altfel cum este majoritatea dedurizatoarelor de pe piata romaneasca), trebuie retinut ca regenerarea si clatirea rasinii epuizate se face cu apa bruta/calcaroasa, ceea ce face imposibila curatarea completa (in sensul regenerarii 100%) a rasinii. Acest impediment poate fi eliminat cu ajutorul statiei de dedurizare tip duplex, cu doua tancuri de rasina ce functioneaza alternativ. Duap cunostintele mele, exista doi producatori care ofera astfel de filtre profesionale tratare apa: Nobel Italia care produce dedurizatoare electrice, respectiv Kinetico SUA ce produce dedurizatoare non-electrice. Acestea consuma in principiu mai putina sare pe ciclu de regenerare deoarece curatarea unui tanc de rasina se face cu apa dedurizata furnizata de celalalt tanc aflat in lucru.

Criteriul IV: Cata apa se consuma cu regenerarea rasinii? Cat timp dureaza regenerarea?

Ca si in cazul consumului de sare/regenerare, cand vorbim de consumul de apa necesar curatarii rasinii vom observa diferente foarte mari de la un producator la altul. De exemplu, un dedurizator pentru o familie de 4 persoane cu un consum normal de apa (cca. 20 mc) si o duritate medie de cca. 20 grade germane, consumul de apa si timpul necesar/regenerare este de 19 litri/11 minute pentru cei de la Kinetico, 190 litri/32 minute pentru cele comercializate de Romstal, 132 litri/16 minute pentru cei de la Ecowater. Evident ca pentru dvs este important sa consume cat mai putina apa in timpul regenerarii. Daca optati pentru un dedurizator simplex, alegeti dedurizatorul care are timpul cat mai redus, iar daca ati ales un dedurizator duplex, nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca in timpul regenerarii tancului respectiv, functia de a furniza apa tratata este preluat de celalalt tanc.

Criteriul V: Corespunde debitul de apa furnizat de dedurizator consumului dvs real?   

Acesta este un alt element important de care trebuie sa tineti cont. Spre exemplu, daca dedurizatorul poate furniza un debit maxim de apa de doar 1,2 mc/h, iar consumul dvs estimat este mai mare (de ex. 2-3 mc/h) cu siguranta aveti nevoie de un dedurizator mai mare. Daca ignorati acest criteriu, va veti confrunta cu probleme precum: furnizarea de apa mai dura decat in parametrii normali setati de producator, cadere de presiune a apei la consumatori etc. 

  1. o alegere inteleapta este luata intotdeauna in functie de cel mai bun raport cost – beneficiu sau pret – calitate. Aici preferintele si posibilitatile materiale sunt esentiale si pot influenta decisiv decizia de a achizitiona o statie de dedurizare sau alta. Merita totusi luat in calcul faptul ca achizitionarea unui dedurizator este de fapt o investitie si ca nu intotdeauna ceea ce este mai ieftin este si bun.

 

× Cum te putem ajuta?