Osmoza Inversa vs. Filtru cu Carbune Activ

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim din partea potentialilor nostri cumparatori este cea despre alegerea sistemului optim de potabilizare a apei din punct de vedere fizico-chimic.

Doua dintre cele mai importante tehnologii privind potabilitarea apei din punct de vedere fizico-chimic sunt filtrele pe baza de carbune activ si filtrele pe baza de osmoza inversa.

Acestea doua tehnologii de potabilizare a apei sunt complet diferite cu eficienta variata. In tabelul de mai jos este prezentata eficienta celor doua tehnologii in eliminarea contaminantilor fizico-chimici din apa.

Tehnologie: Osmoza Inversa vs. Carbune Activ

Apa poate contine:Osmoza inversa combinata cu

filtru de Carbune Activ

Filtru cu Carbune Activ

(tip bloc sau granular)

Gust sau miros neplacutEliminaImbunatateste
Turbiditate (sedimente)EliminaReduce
Compusi organici*EliminaElimina
Clor si TrihalometaniEliminaElimina
BacteriiEliminaPoate controla dezvoltarea**
VirusiEliminaNU ELIMINA
Chisturi de giardiaEliminaElimina partial
ParazitiEliminaElimina partial
ArseniuEliminaNU ELIMINA
Metale grele***EliminaElimina partial
Total solide dizolvate****EliminaNU ELIMINA
FloruriEliminaNU ELIMINA

Compusi organici* – includ: pesticide, ierbicide si insecticide

Carbune activ impregnat cu ioni de argint** – poate controla cresterea bactiilor in apa

Metale grele*** – includ: Fier, Cupru, Cadmiu si Aluminiu

Total Solide Dizolvate**** – includ: Sodiu, Calciu, Magneziu si Minerale Anorganice

Filtre cu Carbune Activ

Filtrarea apei cu carbune activ este una dintre cele mai vechi si recunoscute tehnologii de tratare apa din lume. Filtrele cu carbune activ sunt de mai multe tipuri:

  • La extremitatea inferioara se afla carbunele activ granular – acestea sunt de obicei filtrele frigorifice sau filtrele Brita; este acelasi tip de carbune activ pe care-l puteti cumpara din magazinele de acvaristica. Filtrele cu carbune activ granular elimina clorul din apa.
  • Cele mai eficiente filtre sunt cele cu carbune activ bloc; ele vor elimina mai mult clor din apa in comparatie cu cele care contin carbune activ granular.
  • Uneori un filtru cu carbune activ de inalta calitate este mai eficient decat un sistem de osmoza inversa de slaba calitate. Un astfel de filtru este sistemul Kinetico Mach 7500 eliminand 99,99% din apa: clor, compusi organici volatili si metale grele.

Un sistem de osmoza inversa profesional va include intotdeauna un filtru de carbune activ de calitate. Acest filtru va reprezenta ultima etapa de tratare a apei din cadrul sistemului de osmoza inversa si se va numi “Taste and Odor filter” (filtru pentru imbunatatirea gustului si mirosului a apei).

Sisteme de Osmoza Inversa

Osmoza inversa este tehnologia cu membrana. Aceste membrane compozite subtiri (Thin Composite Membrane) forteaza trecerea apei printr-o membrana semipermeabila foarte fina.

Cele mai multe sisteme de osmoza inversa conta in tratarea apei in 3 etape:

  • Prefiltru: scopul este de a elimina sedimente si particule foarte fine ce pot distruge membrana de osmoza inversa.
  • Membrana de Osmoza Inversa: scopul ei este de a separa apa de apa; de a retine toti contaminantii fizico-chimici din apa.
  • Postfiltru: scopul este de a imbunatati gustul si mirosul apei. Filtrele cu carbune activ vor “slefui” gustul si mirosul din apa.

Atentie privind sistemele de osmoza inversa care contin 4, 5 sau 20 trepte de filtrare a apei. De cele mai multe ori, acele filtre sunt inutile, redundante.

Sistemul profesional de osmoza inversa Kinetico K5, prezinta pe langa cele 3 trepte standard de filtrare apa, posibilitatea de a adauga suplimentar alte 2 trepte de filtrare apa. Tipuri de filtre ce pot fi adaugate suplimentar: eliminarea arseniului, remineralizarea controlata a apei prin adaos Ca si Mg / ajustarea pH-ului apei, eliminarea contaminantilor microbiologici din apa.

Diferenta dintre cele doua tehnologii de filtrare apa

Osmoza inversa si filtrul cu carbune activ sunt tehnologii diferite. Carbunele Activ nu este un sistem ineficient de filtrare apa, eliminand cu succes clorul din apa. Inca, cand vine vorba despre potabilizarea apei din punct de vedere fizico-chimic exista o diferenta uriasa intre cele doua tehnologii.

Diferenta dintre osmoza inversa si filtrul cu carbune activ consta in eficienta de filtrare a apei, insemnand dimensiunea contaminantilor ce pot fi eliminati.

Toti contaminantii in apa au anumite dimensiuni. Dimensiunea acestor contaminanti se exprima in microni. Cele mai multe filtre cu carbune activ sunt incadrate in clasa I NSF. Asta inseamna ca elimina cu eficienta de 85% contaminantii din apa cu dimensiuni de pana la 0,5 – 1 microni.

Osmoza inversa prezinta capacitatea de filtrare a contaminantilor din apa cu dimensiuni de pana la 0,001 microni. Este o diferenta a capacitatii de filtrare a apei de 500 ori!

Solicita acum analiza gratuita a apei la domiciliul tau! KineticRo Solutions – reprezentant autorizat Kinetico SUA – ofera analiza gratuita a apei si consultanta la domiciliu pentru a va configura statia de tratare apa optima nevoilor dumneavoastra.

× Cum te putem ajuta?