Glosar

Va prezentam in cele ce urmeaza cei mai uzuali termeni folositi in domeniul tratarii apei, precum: calcarul, duritatea, gradul german, apa dura, dedurizarea, dedurizatorul, rasina cationica, sarea de dedurizare, saramura, schimbul ionic, regenerarea, apa dedurizata, filtru apa, carbune activ, Macrolite, configuratia OD, osmoza inversa, micron.

  1. Calcarul – este o roca sedimentara sau biogena alcatuita din carbonat de calciu, de culoare alba, cenusie, galbuie sau neagra.
  2. Duritatea – reprezinta concentratia sarurilor de calciu si magneziu existente in apa.
  3. Gradul – este unitatea de masura standard a duritatii apei. Un grad german (0dH ) – cea mai utilizata masura a duritatii apei – este echivalentul a 17.1 parti dintr-un milion.
  4. Apa dura – este considerata apa dura acea apa care are mai mult de 5 – 7 grade germane (in Romania limita admisa de lege pentru apa potabila este de 50 dH).
  5. Dedurizare – procesul prin care sunt eliminate din apa sarurile de calciu si magneziu.
  6. Dedurizator – este filtrul care dedurizeaza apa, compus din unul sau doua tancuri ce contin rasina cationica, cu rezervor de sare inclus ori atasat.
  7. Rasina cationica (rasina schimbatoare de ioni) – granule de polimer folosite in procesul de dedurizare pentru a elimina calciul si magneziul din apa, prin metoda schimbului ionic.
  8. Sarea de dedurizare (tablete) este clorura de sodiu (NaCl) de concentratie recomandata 99,9%, care se obtine prin procesul de recristalizare si pastilare. Se gaseste sub forma de pastile, ambalata in saci de plastic de 25 kg.
  9. Saramura – este apa foarte sarata care este utilizata in procesul de dedurizare a apei pentru regenerarea/clatirea rasinii cationice.
  10. Schimbul ionic – este o reactie chimica unde are loc substitutia unui ion negativ cu unul pozitiv. In cazul procesului de dedurizare ionii de calciu si magneziu sunt inlocuiti cu cei de sodiu. Ionii de calciu si magneziu sunt absorbiti de molecula cationica, moment in care aceasta elibereaza in apa pura sodiu, iar calciul si magneziul sunt eliberati de clor spre canalizare.
  11. Regenerarea – este procesul prin care un schimbator de ioni isi reinnoieste capacitatea de a functiona in conditii optime. In cazul dedurizatorului, saramura trece prin patul de rasina, moment in care sodiul este schimbat cu calciul si magneziul din apa. In urma schimbului ionic ce are loc in timpul regenerarii, rasina cationica este gata sa trateze o alta cantitate de apa dura.
  12. Apa dedurizata – este apa tratata cu o statie de dedurizare, care are mai putin de 10 dH.
  13. Filtru apa – aparat/sistem care separa, cu ajutorul unui mediu filtrant (carbune activ, macrolite), un fluid de particulele solide aflate in suspensie in masa lui.
  14. Carbunele activ se produce din orice material organic cu continut ridicat de crabon: carbune, lemn, turba, coji de nuca de cocos si este cel mai eficient in eliminarea clorurilor, a gustului si mirosurilor neplacute din apa.
  15. Macrolite – este mediu de filtrare dintr-un material ceramic, prelucrat pe baza de oxid de minerale, rezistent la acizi si baze, extrem de eficient pentru indepartarea metalelor in suspensie, a fierului oxidat si a altor contaminanti.
  16. Configuratia OD (overdrive) – statiile de tratare dublu-tanc (Kinetico) incorporeaza o tehnologie complexa de ultima generatie pentru a oferi apa de calitate, chiar daca necesarul de apa variaza substantial. Gratie tehnologiei OD, cele doua tancuri vor intra in functiune concomitent atunci cand are loc o crestere a consumului de apa.
  17. Osmoza inversa – este cel mai raspandit procedeu de producere a apei pure. Fenomenul fizic ce rezulta din tendinta de egalizare a doua solutii de concentratii diferite separate de o membrana semipermeabila (perete separator semipermeabil) se numeste osmoza. Egalizarea concentratiilor se face prin trecerea moleculelor de apa din solutia de concentratie mai mica in solutia de concentratie mai mare prin membrana semipermeabila. Osmoza inversa se realizeaza in momentul cand asupra membranei semipermeabile (numita membrana osmotica) se aplica o presiune ce depaseste o anumita valoare (prag de presiune osmotica), trecerea moleculelor de apa facandu-se in sens invers de cum se produce natural la osmoza. Astfel, se obtine o solutie din ce in ce mai slab concentrata, ajungandu-se la obtinerea de molecule de apa fara nici o alta impuritate fizico-chimica in preajma. Membrana osmotica se considera semipermeabila deoarece microorificiile pe care le are sunt cu un diametru foarte mic, de aprox. 0,0001 microni.
  18. Micron – este unitatea de masura pentru lungime, egala cu a mia parte dintr-un milimetru.
× Cum te putem ajuta?