De ce trebuie inlocuita anual lampa UV a sterilizatorului?

Sistemele de tratare apa cu lampa UV pot parea complicate pentru unii, dar in realitate, principiul de functionare este extrem de simplu. Tratarea microbiologica a apei prin UV reprezinta trecerea luminii UV (la o anumita lungime de unda, UV-C) prin apa, lumina care va fi absorbita de orice tip de microorganism prezent in apa. Ca rezultat, ADN-ul microorganismelor va fi alterat, acestea nemaiputandu-se reproduce in apa. Prin intermediul acestui proces, lumina UV inactiveaza in mod eficient toate virusurile si bacteriile prezente in apa de baut, de tipul: E.Coli, Giardia, Cryptosporidium, coliformi, etc.

Inlocuirea lampii UV

Secretul eficientei in dezinfectarea apei prin UV consta in capacitatea luminii UV-C de a distruge anumiti contaminantii microbiologici din apa. Cantitatea de lumina UV necesara pentru sterilizarea apei este denumita doza de UV.

Doza de UV este similara dozei de medicament aplicata in cazul unui tratament, cand trebuie sa determini cantitatea necesara pentru a fi eficient. In cazul sistemelor de tratare apa cu lampa UV, doza corecta de UV se stabileste prin multiplicarea intensitatii luminii UV cu timpul de expunere.

Timpul de expunere reprezinta viteza de curgere a apei prin sterilizatorul UV, iar intensitatea luminii este determinata de designul si calitatea lampii. Pentru a simplifica lucrurile, producatorul VIQUA de sisteme de tratare microbiologica a apei foloseste o doza de 30mJ/cm2. Aceasta doza de UV este suficienta pentru a distruge majoritatea microorganismelor din apa:

 

Aceasta doza de UV este garantata de catre producatori pentru 9000 ore de functionare non-stop a sistemului de tratare apa, aproximativ un an.

Ulterior, lampa UV trebuie inlocuita. De ce? Pentru ca intensitatea luminii UV-C scade in timp si astfel eficienta privind tratarea apei se diminueaza. Folosirea lampii UV dupa epuizarea celor 9000 ore de functionare este similara cu aplicarea unui medicament dupa data de expirare a acestuia.

 

 

Sistemele de tratare microbiologica a apei sunt echipate cu un sistem de contorizare a orelor de functionare sau cu un sistem de avertizare sonor si vizual privind necesitatea inlocuirii lampii UV a sterilizatorului.

Este important de stiut ca spre sfarsitul celor 9000 ore de functionare, lampa UV va ramane aprinsa, insa eficienta ei privind doza de UV aplicata nu va mai fi suficienta. De aceea, este esential sa inlocuiti anual lampa UV pentru a asigura dezinfectarea corespunzatoare a apei potabile. Pentru mai multe detalii despre produselor Viqua vizitati https://www.kineticsolutions.ro/sterilizatoare-uv/

× Cum te putem ajuta?