Ce este si cum functioneaza statia de dedurizare apa sau filtrul anti-calcar?

Acest articol este dedicat acelora care se confrunta cu problema calcarului in apa si care doresc sa aiba o apa potabila, necalcaroasa. Inca de la inceput mentionam ca intre filtrul anti-calcar bazat pe rasina schimbatoare de ioni, statie de dedurizare sau dedurizator apa nu exista nicio diferenta tehnica din punct de vedere al modului in care functioneaza acestea. Sunt pur si simplu denumiri mai mult sau mai putin tehnice pentru sisteme de tratare a apei.   

Ce este apa dura?

Apa dura este apa cu un continut ridicat de minerale, in special de calciu si magneziu. Aceasta afecteaza intreaga instalatie din casa si toate aparatele cu care intra in contact. Odata tratata, apa calcaroasa devine apa dedurizata si va ajuta in a prelungi durata de viata a electrocasnicelor, a tevilor de apa, a caloriferelor. De asemenea, contribuie implicit la cresterea eficientei centralelor si boilerelor.

Cum functioneaza filtrele anti-calcar sau statiile de dedurizare apa? 

Dedurizatoarele au capacitatea de a inlocui ionii de calciu si magneziu cu cei de sodiu, care, odata ajunsi in apa, nu prezinta niciun efect negativ asupra organismului uman sau instalatiilor sanitare. Schimbul ionic are loc atunci cand apa dura trece printr-un pat de granule de polimer, adica prin rasina cationica din interiorul dedurizatorului. In acel moment carbonatii de calciu si magneziu sunt retinuti de rasina cationica (care este curatata cu clorura de sodiu in cadrul ciclului de regenerare/curatare).  De ce au nevoie dedurizatoarele de regenerare? Dupa ce o anumita cantitate de apa trece prin patul de rasina cationica, statia de tratare apa isi pierde capacitatea de a mai deduriza, moment in care aceasta are nevoie sa se regenereze. Regenerarea se face cu solutie salina, preparata din apa si sare de dedurizare (bloc sau pastile), numita saramura. In momentul in care apa trece prin patul materialului de schimb ionic, carbonatii de calciu si magneziu sunt retinuti de rasina cationica (curatata cu clorura de sodiu).

De ce este diferit modul de regenerare al statiilor de tratare apa Kinetico?

Majoritatea sistemelor de dedurizare ce se regasesc pe piata au un panou electronic care necesita setarea tuturor etapelor pe care statia trebuie sa le parcurga in procesul de tratare a apei, iar procesul de regenerare este setat de obicei in functie de timp. In schimb, statiile de tratare apa Kinetico sunt complet automate, eliminand toate problemele si inconvenientele panourilor electrice. Acestea se regenereaza numai daca exista consum de apa, astfel ca, in momentul in care plecati in vacanta, dedurizatorul dvs “intra si el in vacanta”.

Dedurizatoarele Kinetico, spre deosebire de multe din cele electrice existente pe piata, se regenereaza in contra-curent, adica de jos in sus, pentru o curatare mai eficienta si mai economica a patului de rasina. Astfel, statia de tratare va consuma mai putina apa in timpul procesului de regenerare, mai putina sare, iar durata de viata a rasinii cationice va fi mai mare.

Dedurizatoarele Kinetico sunt prevazute cu 2 tancuri de rasina care functioneaza alternativ: in timp ce unul intra in regenerare celalalt tanc furnizeaza apa tratata atat consumatorului, cat si celui aflat in service. Astfel se diminueaza consumul de sare si de apa in procesul de clatire a rasinii, iar asta inseamna ca va puteti bucura de apa tratata 24/24h datorita sistemului inovativ “Twin Tank”.

× Cum te putem ajuta?